Cablurile UTP- Avantaje si dezavantaje

Firele si cablurile au avansat foarte mult in ultimii ani si nu mai sunt simple fire care se conecteaza la o sursa de curent sau care leaga doua obiecte electrice. Tehnologia moderna solicita de la aceste cabluri sa realizeze sarcini simple, cum ar fi cablarea unui telefon, dar si a unora mai complexe, cum ar fi Ethernet Gigabit.

Cablurile UTP sunt folosite pentru networking si vin cu beneficii, dar si cateva minusuri care trebuie mentionate.

O scurta descriere

Cablurile UTP reprezinta, in fapt, un sistem de patru perechi de fire de cupru care sunt legate intr-un tub de incasare, fiind folosite pentru conecta mai multe device-uri impreuna. Doua tipuri de cabluri sunt folosite de cele mai multe ori: o pereche de cablu rasucit protejat (STP) si o pereche de cabluri rasucite neprotejate (UTP).

Cablurile STP prezinta perechi individuale de fire imbracate in folie, si apoi un grup de fire protejate dublu, in timp ce cablurile UTP au fiecare dintre perechi rasucite impreuna si apoi incastrate in interiorul unui tub, fara nici o altfel de protectie.

Cablurile UTP reprezinta cea mai populara metoda de cablare.

Avantaje

Cablurile UTP sunt cele mai folosite de catre companiile de Internet si sunt considerate ca cele mai rapide cabluri bazate pe cupru.

Ele sunt mai ieftine decat cablurile STP si costa mai putin decat alte tipuri de cablare LAN. Ele nu sunt doar mai economice, dar si mai usor de gasit.

Cablurile UTP au un diametru extern de .43 cm, ceea ce este mai putin decat in cazul unui cablu STP. Ele sunt mai usor de folosit in instalare si nu umplu canalele de cablare la fel de rapid ca alte tipuri de cabluri.

Ele vin in diverse categorii, de la nivelul 1, folosit in telefonia pentru rezidente, pana la nivelul 6, folosit in companiile Ethernet.

Cablurile UTP sunt cele mai compatibile cabluri si pot fi folosite cu success in sistemele de Internet, nefiind nevoie de impamantare.

Dezavantaje

Cablurile UTP sunt expuse interferentei frecventei radio (RFI), dar si interferentei electromagnetice (EMI), precum cea cauzata de microunde. De asemeni, ele sunt predispuse zgomotului electronic dar si interferentei, mai mult decat alte tipuri de cabluri.

De aceea, este important ca aceste cabluri sa fie tinute departe de raza de actiune a motoarelor electrice si a luminii fluorescente. De asemeni, distanta dintre semnale este mai scurta decat in cazul cablurilor coaxiale si a celor de fibra optica, ceea ce inseamna ca acest tip de cabluri este mai putin capabil sa transmita semnalul in cazul unor retele de distanta lunga.

 

Cablul UTP-Ghid introductiv

Cablurile UTP se refera de fapt la cablurile rasucite neprotejate (Unshielded twisted pair). Reprezinta cea mai ieftina categorie de cabluri si sunt folosite pentru nevoile simple are sistemelor de telefonie, fiind cel mai des utilizate in sediile de firma.

Cablurile UTP functioneaza pentru anularea EMI (interferenta electromagnetica) provenind de la sursele exterioare. Aceasta se refera la interferenta de la radiatia electromagnetica, presiune, apa din pamant, sistemele de baza si altee.

In mod neobisnuit, cablurile UTP si coaxiale sunt recunoscute ca fiind descoperite de Alexander Graham Bell. De aceea, nu este surprinzator ca acest tip de cablu este cel mai comun tip de fir telefonic de cupru.

Cum functioneaza cablul UTP?

Cele doua fire din fiecare pereche poarta semnale opuse. Fiecare semnal este identificat ca fiind terminalul opus atunci cand semnalul ajunge la receptor. Modul cum se incruciseaza perechile influenteaza cum aceasta intersectie este contracarata.

Cablarea mai multor perechi este necesara pentru a desfasura optim diferite sarcini de comunicare. Scopul cablului chiar determina cate perechi vor fi folosite.

Sisteme analog, digitale si cele Ethernet necesita un numar diferit de perechi. Intrucat sunt mai ieftine decat cablurile coaxiale, cablurile UTP si STP sunt folosite si in cadrul instalatiilor LAN.

Unde sunt folosite?

De cele mai multe ori, cablurile UTP sunt folosite in networkingul de computere, dar si in aplicatiile moderne de Ethernet. Ele sunt utilizate si in sistemele data, precum cele care au lungimi scurte sau medii, fiind o varianta mai ieftina decat cablurile coaxiale sau fibrele optice.

Cablurile UTP sunt des instalate in aplicatiile video din rezidente. Aici vorbim despre camerele de supraveghere video. Intrucat latimea de banda a cablurilor UTP simple cu alimentare a fost mult ameliorata in ultimul timp, ea se potriveste bazei de banda cu care trebuie sa se conecteze.

Cum sunt construite?

Fiecare fir din cablul UTP are patru parti. Conductorul si izolatorul sunt partile firului in sine. Cea de-a treia parte este unitatea de rasucire. Aceasta unitate are alte doua fire, fiecare dintre ele cu un conductor si un isolator. O teaca protejeaza seturile de fire rasucite, mentinand intreaga unitate departe de taieturi, zgarieturi, arsuri si alte pericole.

Se pare ca celebra corporatie AT&T a fost cea care a dezvoltat un sistem de 25 de perechi care a devenit, intre timp, standard pentru aplicatiile telefonice de interior. Un subset de culori (albastru alb, alb albastru, portocaliu alb si alb portocaliu) inca mai apare in cele mai multe dintre cablurile UTP.

Izolatorul tine departe cablurile departe de jonctiuni, limitand crosstalk. Cei mai multi izolatori sunt realizati din materiale precum polyetilena sau FEP. Ele sunt acoperite de un invelis de polietilena.

Ritmul diferit de incrucisare permite mai mult sau mai putin Mbps, aceste fire fiind imperecheate astfel incat sa minimizeze crosstalk de la fiecare pachet/

O ultima mentiune

Datorita versatilitatii si a pretului scazut, cablul UTP simplu si cu alimentare va ramane in joc pentru mult timp. Cercetari amanuntite se realizeaza in continuare, pentru a identifica noi modalitati de a folosit resursele existente si pentru a identifica fire mai bune si mai eficiente in planul comunicarii.

In final, totul se reduce la a decide intre costuri si calitate, dar exista suficiente solutii pentru a le imbina cu succes pe amandoua.