Cablul UTP-Ghid introductiv

Cablurile UTP se refera de fapt la cablurile rasucite neprotejate (Unshielded twisted pair). Reprezinta cea mai ieftina categorie de cabluri si sunt folosite pentru nevoile simple are sistemelor de telefonie, fiind cel mai des utilizate in sediile de firma.

Cablurile UTP functioneaza pentru anularea EMI (interferenta electromagnetica) provenind de la sursele exterioare. Aceasta se refera la interferenta de la radiatia electromagnetica, presiune, apa din pamant, sistemele de baza si altee.

In mod neobisnuit, cablurile UTP si coaxiale sunt recunoscute ca fiind descoperite de Alexander Graham Bell. De aceea, nu este surprinzator ca acest tip de cablu este cel mai comun tip de fir telefonic de cupru.

Cum functioneaza cablul UTP?

Cele doua fire din fiecare pereche poarta semnale opuse. Fiecare semnal este identificat ca fiind terminalul opus atunci cand semnalul ajunge la receptor. Modul cum se incruciseaza perechile influenteaza cum aceasta intersectie este contracarata.

Cablarea mai multor perechi este necesara pentru a desfasura optim diferite sarcini de comunicare. Scopul cablului chiar determina cate perechi vor fi folosite.

Sisteme analog, digitale si cele Ethernet necesita un numar diferit de perechi. Intrucat sunt mai ieftine decat cablurile coaxiale, cablurile UTP si STP sunt folosite si in cadrul instalatiilor LAN.

Unde sunt folosite?

De cele mai multe ori, cablurile UTP sunt folosite in networkingul de computere, dar si in aplicatiile moderne de Ethernet. Ele sunt utilizate si in sistemele data, precum cele care au lungimi scurte sau medii, fiind o varianta mai ieftina decat cablurile coaxiale sau fibrele optice.

Cablurile UTP sunt des instalate in aplicatiile video din rezidente. Aici vorbim despre camerele de supraveghere video. Intrucat latimea de banda a cablurilor UTP simple cu alimentare a fost mult ameliorata in ultimul timp, ea se potriveste bazei de banda cu care trebuie sa se conecteze.

Cum sunt construite?

Fiecare fir din cablul UTP are patru parti. Conductorul si izolatorul sunt partile firului in sine. Cea de-a treia parte este unitatea de rasucire. Aceasta unitate are alte doua fire, fiecare dintre ele cu un conductor si un isolator. O teaca protejeaza seturile de fire rasucite, mentinand intreaga unitate departe de taieturi, zgarieturi, arsuri si alte pericole.

Se pare ca celebra corporatie AT&T a fost cea care a dezvoltat un sistem de 25 de perechi care a devenit, intre timp, standard pentru aplicatiile telefonice de interior. Un subset de culori (albastru alb, alb albastru, portocaliu alb si alb portocaliu) inca mai apare in cele mai multe dintre cablurile UTP.

Izolatorul tine departe cablurile departe de jonctiuni, limitand crosstalk. Cei mai multi izolatori sunt realizati din materiale precum polyetilena sau FEP. Ele sunt acoperite de un invelis de polietilena.

Ritmul diferit de incrucisare permite mai mult sau mai putin Mbps, aceste fire fiind imperecheate astfel incat sa minimizeze crosstalk de la fiecare pachet/

O ultima mentiune

Datorita versatilitatii si a pretului scazut, cablul UTP simplu si cu alimentare va ramane in joc pentru mult timp. Cercetari amanuntite se realizeaza in continuare, pentru a identifica noi modalitati de a folosit resursele existente si pentru a identifica fire mai bune si mai eficiente in planul comunicarii.

In final, totul se reduce la a decide intre costuri si calitate, dar exista suficiente solutii pentru a le imbina cu succes pe amandoua.