Cablurile UTP- Avantaje si dezavantaje

Firele si cablurile au avansat foarte mult in ultimii ani si nu mai sunt simple fire care se conecteaza la o sursa de curent sau care leaga doua obiecte electrice. Tehnologia moderna solicita de la aceste cabluri sa realizeze sarcini simple, cum ar fi cablarea unui telefon, dar si a unora mai complexe, cum ar fi Ethernet Gigabit.

Cablurile UTP sunt folosite pentru networking si vin cu beneficii, dar si cateva minusuri care trebuie mentionate.

O scurta descriere

Cablurile UTP reprezinta, in fapt, un sistem de patru perechi de fire de cupru care sunt legate intr-un tub de incasare, fiind folosite pentru conecta mai multe device-uri impreuna. Doua tipuri de cabluri sunt folosite de cele mai multe ori: o pereche de cablu rasucit protejat (STP) si o pereche de cabluri rasucite neprotejate (UTP).

Cablurile STP prezinta perechi individuale de fire imbracate in folie, si apoi un grup de fire protejate dublu, in timp ce cablurile UTP au fiecare dintre perechi rasucite impreuna si apoi incastrate in interiorul unui tub, fara nici o altfel de protectie.

Cablurile UTP reprezinta cea mai populara metoda de cablare.

Avantaje

Cablurile UTP sunt cele mai folosite de catre companiile de Internet si sunt considerate ca cele mai rapide cabluri bazate pe cupru.

Ele sunt mai ieftine decat cablurile STP si costa mai putin decat alte tipuri de cablare LAN. Ele nu sunt doar mai economice, dar si mai usor de gasit.

Cablurile UTP au un diametru extern de .43 cm, ceea ce este mai putin decat in cazul unui cablu STP. Ele sunt mai usor de folosit in instalare si nu umplu canalele de cablare la fel de rapid ca alte tipuri de cabluri.

Ele vin in diverse categorii, de la nivelul 1, folosit in telefonia pentru rezidente, pana la nivelul 6, folosit in companiile Ethernet.

Cablurile UTP sunt cele mai compatibile cabluri si pot fi folosite cu success in sistemele de Internet, nefiind nevoie de impamantare.

Dezavantaje

Cablurile UTP sunt expuse interferentei frecventei radio (RFI), dar si interferentei electromagnetice (EMI), precum cea cauzata de microunde. De asemeni, ele sunt predispuse zgomotului electronic dar si interferentei, mai mult decat alte tipuri de cabluri.

De aceea, este important ca aceste cabluri sa fie tinute departe de raza de actiune a motoarelor electrice si a luminii fluorescente. De asemeni, distanta dintre semnale este mai scurta decat in cazul cablurilor coaxiale si a celor de fibra optica, ceea ce inseamna ca acest tip de cabluri este mai putin capabil sa transmita semnalul in cazul unor retele de distanta lunga.