Cum sa-ti protejezi cablurile camerei de supraveghere

Daca esti detinatorul unui sistem video de supraveghere pentru casa sau afacerea ta, ultimul lucru care vrei sa ti se intample este sa ai fire care sunt usor de localizat si de taiat. De aceea, este imperios necesar sa protejezi cat mai bine cablurile.

Protejarea cablurilor nu va tine neaparat la distanta hotii, dar va preveni distrugerea firelor care ajuta camera de supraveghere sa functioneze. Exista mai multe solutii de protejare a cablurilor coaxiale sau de securitate si unele dintre ele chiar implica apelarea la ajutor specializat. Alte metode insa pot fi abordate de fiecare dintre noi, cu costuri minime si chiar putin efort.

Metoda 1- Vopsirea firelor

Cea mai simpla modalitate de protejare a caburilor este sa le camuflezi pur si simplu. Oamenii vor putea ajunge in continuare la ele, dar cablurile vor fi mai greu de identificat ceea ce ar putea tine la distanta infractorii.

Folosind un aparat de capsat, e important sa capsezi firul care leaga camera de monitor in colturi, acolo unde tavanul se intalneste cu peretele, sau de-a lungul partii de sus a plintei. Ai grija ca firele sa fie intinse in aceste zone si vopseste-le in aceeasi culoare ca si peretii. Astfel, ele for fi mai greu de distins de catre hoti, asigurand o buna performanta a camerei de supraveghere.

Metoda 2- Folosirea plintei

Cea mai putin intruziva metoda de a ascunde complet firele camerei este sa le introduci in spatele plintei dintr-o camera. Pentru aceasta, ai nevoie sa indepartezi plinta (daca ai de gand sa o mai folosesti).

Preseaza cablul in lacasul dintre perete si podea. Foloseste un cutit de chituit pentru a impinge firul cat mai adance, astfel incat sa nu fie prins de marginile plintei. Odata amplasate firele, poti reaplica plinta, ascunzand complet cablurile. In cazul unei defectiuni electrice insa, va fi nevoie sa indepartezi, din nou, plinta.

Metoda 3- Instalarea unor tuburi din plastic sau din metal

Aceasta este, pentru multi, solutia ideala de protejare a cablurilor camerei de supraveghere. Tuburile de plastic reprezinta cea mai sigura protectie, intrucat protejeaza cablurile si impotriva rozatoarelor, a factorilor naturali sau a insectelor care ar putea roade cablurile.

Singura si mare problema legata de aceasta metoda este gradul inalt de intruziune. In plus, este posibil ca sa fie prea complexa pentru multi, ea implicand folosirea bolturilor pentru a patrdunde in tuburi, dar si a peretilor.

Este o metoda permanenta si de aceea este foarte intalnita in protectia institutiilor.

Daca te gandesti sa apelezi la aceasta metoda, este bine sa te consulti cu un constructor care este specializat in instalarea sistemelor de supraveghere video.

O alternativa ar fi sa treci cablul printr-un tub si sa-l securizezi acolo unde tavanul se intalneste cu peretele, folosind cuie si un ciocan. Poti foarte bine sa vopsesti apoi tubul in culoarea peretilor, pentru a-l camufla mai bine.

Sistemul wireless

Aceasta nu este o solutie insa, ci doar o alternativa la sistemul traditional de supraveghere video. El elimina complet firele, dar presupune utilizarea camerelor wireless.

Sistemul wireless vine cu multe avantaje, dar este ceva mai costisitor, chiar daca piata e din ce in ce mai ofertanta.

Camerele de supraveghere wireless sunt foarte usor de instalat si elimina grija protectiei cablurilor.